Fizjologiczna rola karnozyny w funkcjonowaniu mięśnia sercowego
Podsumowanie karnozyny
Zainteresowanie karnozyną znacznie wzrosło w ostatnich latach i wielu ekspertów przewiduje, że stanie się ona jednym z najważniejszych suplementów diety dla osób w każdym wieku, a zwłaszcza dla osób po 40 roku życia.
W Ameryce i Wielkiej Brytanii specjaliści od przeciwdziałania starzeniu się i dietetycy zalecają karnozynę jako cenny suplement diety. Nie są znane żadne skutki uboczne ani nietolerancje innych leków.
Badania laboratoryjne dotyczące starzenia się komórek (zakończenie cyklu życia dzielących się komórek) sugerują, że czynniki te nie mogą być przypadkowe. https://karnozyna.com/ Karnozyna ma niezwykłą zdolność do odmładzania komórek, które są bliskie starzenia się, przywracając tym samym normalny wygląd i przedłużając życie komórek.
Karnozyna jest wymiataczem aldehydów, który może również usuwać odpady (a więc odłączać uszkodzone białka, cukier i fosfolipidy) i działa jako kluczowy czynnik w budowie nowych, bardziej wytrzymałych wież.
Jako suplement diety, karnozyna jest możliwym regulatorem powikłań cukrzycowych, miażdżycy, choroby Alzheimera, Parkinsona, epilepsji, autyzmu, dysleksji, ADHD, schizofrenii i pokrewnych zespołów, co omówimy bardziej szczegółowo w dalszej części tego rozdziału.
Miedź i cynk są uwalniane podczas normalnej aktywności synaptycznej. W lekko kwaśnym środowisku, które jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera, są one redukowane do swoich form jonowych i dlatego są toksyczne dla układu nerwowego. Badania wykazały, że karnozyna może buforować toksyczność miedzi i cynku w mózgu.
Wykazano, że karnozyna in vitro (w probówce) utrudnia nieenzymatyczną glikozylację i sieciowanie białek pochodzących z reaktywnych aldehydów, w tym cukrów aldozowych i ketozowych oraz stymuluje niektóre glikolityczne intermediaty triozowe i aldehyd malonowy (MDA, produkt peroksydacji lipidów).
Karnozyna zapobiega również powstawaniu indukowanych przez MDA, związanych z białkami zaawansowanych produktów końcowych glikozylacji (AGE) oraz tworzeniu się wiązań krzyżowych DNA-białko, które są wywoływane przez aldehyd octowy i formaldehyd. Ciekły produkt peroksydacji - malondialdehyd tworzy z białkami addukty, które są stwierdzane podczas rutynowych badań po karbonylacji białek.
L-Karnozyna jest naturalnym biologicznie aktywnym dipeptydem o krytycznych funkcjach fizjologicznych, takich jak właściwości antyoksydacyjne, antyglikacyjne i buforujące cytoplazmę. Bezpośrednia synteza enzymatyczna jest obiecującym sposobem produkcji L-karnozyny. W tym badaniu, nowa aminopeptydaza (gen_236976) o aktywności syntetycznej w stosunku do L-karnozyny została zidentyfikowana za pomocą metody eksploracji metagenomów z osadów głębinowych i funkcjonalnie wyrażona w Escherichia coli.

Enzym wykazywał niską identyczność 14,3% z dipeptydazą L-karnozyny (SmPepD) z Serratia marcescens. Ester metylowy β-alaniny okazał się najlepszym substratem do syntezy, a do reakcji enzymatycznej nie był potrzebny ATP. Aktywność enzymu została zwiększona poprzez ukierunkowane strukturalnie racjonalne projektowanie. Tylko mutant miejsca G310 dał pozytywne wyniki, a mutant G310A wykazał się najlepszą wydajnością wśród mutagenez nasyceniowych site-direct, wskazując, że dodatkowa grupa CH3 mutanta G310A była głównym czynnikiem wpływającym na aktywność enzymu. Zmodyfikowany enzym produkował około 10 mM L-karnozyny z substratów 50 mM estru metylowego β-alaniny i 50 mM L-histydyny, w warunkach wstępnie zoptymalizowanych. Badania te wzbogaciły zasoby enzymów do opracowania procesu mikrobiologicznej syntezy L-karnozyny.